De verzorging

boterham Eten en drinken

Mijn ervaring met betrekking tot eten en drinken is, dat de meeste ouders er voor kiezen om zelf het eten mee te geven.

Als je nog een baby hebt dan kun je de fles-of borstvoeding meegeven. Je schrijft in het overdrachtsschrift hoe laat en hoeveel je baby mag drinken. Na elke fles geef ik je kleine de tijd om een boertje te laten en mag je kleine uitbuiken (zo noem ik de tijd dat ik je kleintje tegen me aan houd om de voeding even te laten zakken). Ook heel fijn om even te kroelen in alle rust.

Na korte tijd komen de fruithapjes erbij voor je kleine. Hierin is alles mogelijk bij mij. Je mag potjes meegeven, maar ik heb een mixer, dus kan ik het ook vers klaarmaken. Dan kun je het fruit zo meegeven.

Weer een nieuwe tijd breekt aan, want je kleine mag boterhammen gaan eten. Deze boterhammen mag je meegeven met het beleg erop. Als je kleine gaat eten dan snij ik de boterhammen in kleine stukjes.

Als je kleine een hele dag blijft mag je ook groentehapjes of een warme maaltijd meegeven. Ik zorg dan dat deze lekker op temperatuur is rond etenstijd.

Je mag andere tussendoortjes meegeven, maar liever geen koekjes of snoepjes. We zitten namelijk met alle kinderen samen aan tafel en dan is het niet leuk als er 1 kleintje is met een overheerlijke koek terwijl alle anderen moeten toekijken. Zelfs de allerkleinsten zien al, wat de anderen krijgen.

Zodra je kleine groot genoeg is, dan gaat zij/hij zelf met een vorkje eten. In het begin met wat hulp van mij, maar we oefenen al wel de fijne motoriek.

Zijn er veranderingen in het eet ritme of andere bijzonderheden, dan hoor ik deze graag van je. Daar kan ik dan rekening mee houden.

slaapzakSlapen

Je kleine slaapt bij mij in een campingbedje. Het is fijn als je haar/zijn eigen slaapzakje, een speentje (tutje) en evt. een knuffel meegeeft. Dat is lekker vertrouwd. Je kleine krijgt een vaste slaapplek en alle kleintjes slapen in een andere kamer. Ik houd me aan de slaaptijden die jij opgeeft en je kunt ook aangeven hoelang je kleine mag slapen.

Ook voor het slapen geldt, dat als er wijzigingen zijn in het slaapritme, ik dit graag hoor.

 

kleertjesVerzorging

Onder de verzorging van je kleine versta ik het verschonen van de luier, maar ook bv. het neusje boenen en de handjes schoonmaken.

Het is fijn als je per keer luiers meegeeft (liever te veel dan te weinig) en luierdoekjes. Ik controleer de luier van je kleine met regelmaat en als er bijzonderheden qua ontlasting zijn dan vermeld ik dit in het overdrachtsschrift.

Het neusje van je kleine maak ik regelmatig schoon en ook de handjes worden schoongemaakt als er gespeeld is. Ik gebruik hiervoor papierenzakdoekjes en vochtige doekjes. Voor ieder neusje en voor ieder paar handjes een nieuw doekje!

Bij het eten krijgt je kleine een slabber om, deze mag je meegeven, maar ik heb er ook genoeg.

Ik zou het heel fijn vinden als je een extra setje kleren meegeeft voor je kind. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Aangezien ik graag buiten ben met de kinderen zou ik je willen vragen om ook hier rekening mee te houden. Wellicht een extra setje voor buiten! Dan hoeven je kleine en ik ons niet druk te maken als er wat meer vlekken in komen.

Zindelijkheid

Er komt een moment dat je wilt gaan oefenen met je kleine om op het potje te gaan. Wegens hygiƫne werk ik niet met een plaspotje, maar gaan ze bij mij op een brilverkleiner op de toilet. Deze hangt hoog, zodat je kind er niet bij kan om er mee te gaan spelen. Op het moment dat je wilt gaan oefenen geef dit dan aan mij door, dan volg ik jullie hierin.

De toilet hebben we lager geplaatst, zodat de kleintjes er wat sneller zelfstandig op kunnen.